Czytelnia

mgr Lidia Pyciarz

tel. 500 624 936
Umów się online

W ciąży należy ograniczyć sól

Zbyt duże spożycie soli w trakcie trwania ciąży sprzyja powstawaniu nadciśnienia oraz obrzękom. Nadmiar sodu nie jest też obojętny dla organizmu dziecka.

Warto więc zrezygnować z dodatkowego dosalania potraw oraz ograniczać jej dodawanie podczas gotowania. Wysokie spożycie sodu w diecie, może być uwarunkowane nie tylko stosowaniem soli kuchennej, ale także spożywaniem produktów żywnościowych bogatych w ten składnik pokarmowy (wędliny, wędzonki, sery żółte, topione, słone pieczywa, gotowe sosy i zupy, konserwy mięsne, dania typu Fast Food, kiszonki, itp.). Znaczącym źródłem tego składnika są także różne słone przekąski, jak chipsy, paluszki, słone orzeszki, a także frytki. Udział tego typu produktów powinien być, więc wyraźnie ograniczany. Do przyrządzania potraw nie należy stosować soli niejodowanej oraz słonych mieszanek przyprawowych.

autor: dr Dariusz Szukała

źródło: fitdietetyk.pl

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Zapotrzebowanie na tłuszcze w ciąży

Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży

Odpowiedni rodzaj tłuszczu jest ważny dla prawidłowego rozwoju płodu, szczególnie jego struktur mózgowych. Nie bez znaczenia jest również odpowiednia ilość tłuszczu w diecie kobiet ciężarnych.

czytaj więcej

Ciąża pod okiem dietetyka

Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży

Narodziny dziecka to niezwykle ważny okres w życiu każdej kobiety. Jednym z najważniejszych czynników warunkujących prawidłowy przebieg ciąży, a także późniejsze zdrowie dziecka jest prawidłowe ...

czytaj więcej
Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ